Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o zotročování hospodyň má vážnou dohru? Kuvajt dal filipínskému velvyslanci týden na opuštění země

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Kuvajt - Kuvajt dal filipínskému velvyslanci týden na to, aby zemi opustil. Blízkovýchodní království zároveň povolalo ke konzultacích zaměstnance své ambasády na Filipínách. Důvodem je spor kolem filipínských hospodyň v Kuvajtu, které se filipínská ambasáda snažila dostat ze země, když se k ní dostaly zprávy, že ženy údajně čelí násilí ze strany svých zaměstnavatelů. Informovala o tom dnes kuvajtská agentura KUNA. Filipíny situaci zatím nekomentovaly.

Filipíny se v úterý omluvily za to, že se zaměstnanci ambasády snažili zachránit filipínské hospodyně z domů jejich zaměstnavatelů v reakci na informace, podle kterých byly ženy vystaveny násilí. Video, v němž z černého vozu s diplomatickou značkou vyběhne muž k domu, kde na něj čeká filipínská hospodyně, oba následně běží zpět k autu, nasedají a odjíždí, se objevilo na internetu a spor vyvolalo.

Filipínsky velvyslanec Renato Villa řekl, že Kuvajt v podobných případech zakročí, pokud tak do 24 hodin od nahlášení neučiní kuvajtské úřady. Velvyslanec se později za svůj výrok omluvil. Kuvajt krok Filipín označil za narušení svrchovanosti.

V Kuvajtu pracuje asi 260.000 filipínských občanů, 65 procent z nich vykonává povolání hospodyně.

Filipíny zakázaly svým občanům cestovat do Kuvajtu za prací, když se objevily informace, že bylo v mrazáku opuštěného kuvajtského bytu v únoru objeveno tělo filipínské hospodyně Joanny Demafelisové. K její vraždě se později přiznal čtyřicetiletý Libanonec Nádir Issám Assaf. Asistovala mu jeho syrská manželka, která je na útěku. Assafovi hrozí trest smrti.

Filipíny také zdůraznily, že hospodyním zaměstnavatelé v Kuvajtu nesmějí brát pasy a mobilní telefony, jak bývá často zvykem.

Témata:  Kuvajt Filipíny diplomacie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.