reklama

Zatím k největší sumě - pěti miliardám dolarů - se zavázalo Turecko. Kuvajt jako hostitelská země třídenního setkání politiků, investorů a nevládních organizací přislíbil dvě miliardy. Česko zastoupil náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa a jeho úřad sdělil, že vláda už schválila pro léta 2018 až 2021 pro Irák program pomoci ve výši devíti milionů dolarů (180 milionů Kč).

"ČR dlouhodobě pomáhá Iráku prostřednictvím příspěvků do programů OSN i vlastními projekty. Jedná se o výcvik vojenských pilotů a policistů, ochranu proti chemickým zbraním, vyslání týmu polních chirurgů," řekla mluvčí MZV ČR Irena Valentová.

Evropská unie je připravena nad rámec pomoci jednotlivých členských zemí Iráku poskytnout 400 milionů eur (deset miliard Kč), jak oznámila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Arabský fond, který sídlí v Kuvajtu, Iráku v příštích letech poskytne 1,5 miliardy dolarů, Islámská rozvojová banka přislíbila půl miliardy dolarů.

Za Spojené státy na konferenci v úterý vystoupil ministr zahraničí Rex Tillerson. Upozornil, že velké bojové operace proti IS sice skončily, ale příslušníci IS se teď snaží najít podporu jinde a hrozí návrat hnutí. Spojené státy se na konferenci nezavázaly k přímé pomoci, oznámily však třímiliardový úvěrový limit. Agentura AP připomíná, že USA za posledních devět let Iráku pomohly částkou 60 miliard dolarů. Z toho 25 miliard dostala irácká armáda.