Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roky mě týral a znásilňoval... Dívka vzpomíná na hrůzné utrpení

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn – V patnácti letech většina dívek řeší problémy se školou, chlapci či rodiči. To, co prožila dnes šestadvacetiletá dívka narozená v pákistánské rodině v Británii, se normálu ve všech ohledech vymyká.

Život Tabassan Khanové byl těžký už od počátku. Když jí bylo 12, její otec zavraždil její matku, takže musela ona a její tři bratři žít u své tety v Doncasteru. Když jí bylo 15 let, její rodina jí řekla, že pojede na prázdniny k rodině do Pakistánu.

„Myslela jsem, že tam jedu na dovolenou. Byl jsem tak nadšená. Pak uplynuly dva měsíce a nastal čas vrátit se do školy. Zeptala jsem se strýce, kdy bych se měla vrátit a on pořád říkal: zůstaň trochu déle. Opakoval to několik týdnů. Po čtyřech měsících přišel do mého pokoje s pistolí a řekl mi, že si musím vzít mého bratrance," popisuje pro server Express dívka, která si nechala změnit jméno.

„Stále jsem odmítala, ale on mi řekl, že když to neudělám, tak že zabije moje tři bratry. Byla jsem vyděšená, ale cítila jsem, že nemám jinou možnost. O svatební noci mě můj bratranec znásilnil. Myslela jsem, že je můj příbuzný, moje rodina. Bylo to tak špatné. Znásilňoval mě každý večer po dobu tří let. Cítila jsem se jako sexuální pracovnice, uvízla jsem v té místnosti. Styděla jsem se," vzpomíná s odstupem času dívka.

V roce 2008, když jí bylo 18 let, ji rodina poslala zpět do Británie, aby tam pracovala. Její manžel za ní měl přijet později. „O chvíli později jsem slyšela tetu jak po telefonu mluví s mou tchyní v Pákistánu. Řekla: Jakmile dostane vízum, může se s ní rozvést a dělat si, co chce," uvedla Tabassan.

„Teprve tehdy jsem si uvědomila, proč se to všechno stalo. Rozhodla jsem se tehdy, že bych se už nevrátila. Moje rodina mi vyhrožovala, že mě zapře a vyhodí mě z domova, ale v tu dobu už mi to bylo jedno. Požádala jsem o rozvod," uvedla dívka. Po třech letech bojů tři roky bojů a výhrůžek od pákistánských soudů, byl rozvod konečně dokonán.

Teď Tabassan spolupracuje s organizací bojující proti nuceným sňatkům, která se zaměřuje na práci s komunitami i na přednášky ve školách. Zpětně se prý ptá, proč jí britské úřady tehdy nepomohly.

„Nemyslím si, že chápou asijské komunity. V muslimských rodinách je čest nesmírně důležitá. Jeho bratr bydlí v blízko mě, a pokaždé, když projde kolem mého domu, plive. Je ženatý s mou druhou sestřenicí. Dokonce i mí bratři mě nepodporují. Šla jsem do ženské poradny, ale asijské ženy, které tam byly, znaly mou rodinu. Kdybych s nimi promluvila, hned by jí všechno řekly," vysvětluje.

„V muslimské kultuře má dívka dělat, co se jí řekne. Zpátečničtí lidé z vesnic v Pákistánu si myslí, že si s námi mohou dělat, co chtějí. Naše životy nic neznamenají. Jsme jen způsob, jak získat víza. Udělají cokoliv, aby se dostali sem. Když mají rodinu v zahraničí, získají respekt," popisuje, jak to v běžném životě chodí.

V Británii bylo ohlášeno 1220 případů možného nuceného manželství, ale podle mnohých může být jejich skutečný počet ještě větší. Právě Pákistán v tomto pomyslném žebříčku vede, z této komunity bylo za poslední rok nahlášeno 539 případů.

„Snažila jsem se od té doby mnohokrát získat zpět svůj život. Viděla jsem samu sebe jako typ člověka, který se vdá, bude mít děti a bude šťastný. Ale nebyla jsem schopna od té doby s nikým být. Moje rodina mi zničila dětství. Já teď jen čekám na smrt," přiznává dívka.

„Nucené manželství je odporné praxe. Víme, že to je často skrytý trestný čin a chceme na oběti více upozorňovat, aby se jim dostalo podpory, kterou potřebují, a aby pachatelé byli postaveni před soud. To je důvod, proč jsme se zavedli celoživotní anonymitu obětí," uvedlo britské ministerstvo vnitra.

Témata:  znásilnění Velká Británie ženy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy