Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko opět hrozí EU vypovězením dohody o migraci

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara/Berlín - Turecko znovu pohrozilo Evropské unii, že vypoví dohodu o vracení migrantů. Ankara tímto způsobem vyvíjí nátlak na osmadvacítku, aby splnila závazky zejména ohledně zrušení víz pro Turky.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu se tak vyjádřil v rozhovoru pro dnešní vydání německého deníku Bild. "Podívejme se třeba na dohodu o migrantech. Máme smlouvy, v nichž je jasně stanoveno, že v říjnu bude platit pro všechny Turky bezvízový styk. A když na tyto smlouvy poukážu, reagují najednou všichni podrážděně. Není ale přece možné, aby všechno, co je dobré pro EU, bylo z naší strany prováděno, a Turecko za to nic nedostalo," řekl ministr.

Evropská komise ale trvá na tom, že víza bude možné zrušit teprve ve chvíli, kdy budou splněny veškeré nutné podmínky. EU si pro zrušení víz stanovila celkem 72 podmínek, které se týkají mimo jiné zabezpečení dokladů totožnosti, řízení migrace, bezpečnosti, základních lidských práv a zpětného přebírání migrantů.

Ankara ale podle Bruselu zatím všechny neplní a někteří eurokomisaři naznačili, že směrnice o bezvízovém cestování do konce roku nevznikne.

Témata:  Turecko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy