Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát prý chce zaútočit v Itálii

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Řím - Libyjské úřady upozornily italské bezpečnostní orgány, že v blízkosti Milána zřejmě působí buňka džihádistické organizace Islámský stát. Podle agentury agentura DPA se údaje o radikálech našly v dokumentech, které se dostaly do rukou libyjských vládních sil po obsazení libyjské Syrty.

Itálie patří dlouhodobě mezi oblíbené destinace, kam míří nejen čeští turisté na zasloužené dovolené. Nové dokumenty, které mají libyjské úřady k dispizici, ale tvrdí, že právě tam plánuje útok Islámský stát. Dokumenty také obsahují jména některých vůdců a členů IS, popis pracovního zařazení lídrů a právě i plány útoků.

Podle dokumentů přívrženci Islámského státu v Miláně udržovali kontakt s tuniským občanům Abú Násimem, který žil několik let v Itálii a pak bojoval na straně džihádistů v Afghánistánu a Sýrii. Momentálně je tento 47letý Tunisan jedním z velitelů jednotek Islámského státu v Libyi.

Varování přichází jen několik týdnů po atentátech, které se odehrály ve Francii a Belgii. V Itálii rovněž zesílily obavy, že by na tomto území mohlo dojít k útoku tzv. osamělého vlka, tedy útočníka jednajícího na vlastní pěst, ale pod vlivem ideologie islamistů. Itálie proto v posledních týdnech vyhostila několik osob podezřelých z džihádizmu.

Od ledna roku 2015 úřady vyhostili ze země devět imámů, kteří byli podezřelí z napojení na síť mezinárodního terorismu. Celkem bylo z Itálie od začátku loňského roku vyhoštěno 109 lidí. Většina z nich byla italskými bezpečnostními složkami podezřívána z aktivit souvisejících s terorismem a byli bráni jako možné ohrožení země.

Naposledy se úřady rozhodly vyhostit muže původem z Tunisu, který byl podezřelý z přípravy útoku na šikmou věž v Pise, informovala agentura AFP. Mladý muž byl zatčen, když na sociálních sítích chválil islamistické útoky v Evropě. Do komentářů také napsal, že zaútočí na proslulou památku a velkou turistickou atrakci v Pise. Návrh byl podepsán v pátek soudcem. Uvedl přitom, že existují "důkazy, že Tunisan sympatizoval s muslimským extremismem a Islámským státem".

Řada úředníků, bezpečnostních analytiků, politiků i novinářů už dlouhodobě upozorňuje, že radikálové do Evropy pronikají jako migranti. I deník Corriere della Sera uvedl, že na cestě do Evropy přes Itálii jsou desítky, možná stovky, podporovatelů Islámského státu. Mnozí z nich využívají služeb převaděčů a do Itálie se dostávají ze zemí Blízkého východu, severní i subsaharské Afriky či Asie.

Témata:  Islámský stát Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy