Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko řeklo dost. Navrhuje zavřít hranice

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Nejlepším a jediným řešením, jak zabránit nelegální migraci do zemí Evropské unie, je uzavření hranic. Uvedl to v maďarské veřejnoprávní televizi M1 mluvčí vlády Bence Tuzson.

Podle mluvčího je to nejlepší způsob na ochranu proti tlaku ilegální migrace. Dodal, že je důležité zajištit, aby schengenské hranice Evropské unie bylo možné překročit pouze legálním způsobem.

Tuzson také uvedl, že z tohoto důvody maďarská vláda rozhodla o ostraze hranic a později i o posílení hlídek pohraniční stráže. Připomněl, že ve smyslu rozhodnutí vlády policie vycvičí 3000 nových policistů, jejichž nábor začne v těchto dnech.

"Na detailech náboru a výcviku se ještě pracuje. Ministr vnitra Sándor Pintér o nich bude informovat," dodal vládní mluvčí. Maďarsko 5. července zavedlo tzv. hloubkovou kontrolu hranic. Ve smyslu tohoto opatření narušitele v okolí hranic se Srbskem a Chorvatskem, které zadrží v pásmu do osmi kilometrů od nich, doprovodí zpět k branám na hraničních zábranách.

Mluvčí vlády také sdělil, že Maďarsko by se postavilo proti návrhu omezit unijní dotace těm členským zemím, které jsou podle kritiků málo solidární se státy EU nejvíce zasaženými migrační krizí.

Bezpečnostní poradce premiéra Viktora Orbána koncem července prohlásil, že tlak migrantů přicházejících přes Srbsko na maďarské hranice roste a mnozí z nich sahají k násilí, aby se dostali na Západ.

Po tomto opatření posílily hlídky a počet příslušníků policie a armády střežící hranice stoupl na téměř 10.000.

Témata:  uprchlíci Maďarsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy