Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékaři bez hranic bijí na poplach: Uprchlíky mučí a znásilňují

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis - V Libyi dochází k masivnímu porušování lidských práv. Uprchlíci, kteří ze země utekli, tvrdí, že znásilnění, bití, týrání a únosy jsou zde na denním pořádku.

Zachráněni uprchlíci z Libye tvrdí, že v této zemi dochází k mučení a extrémním projevům násilí. Informovala o tom humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF).

Podle lékařů migranti hovoří o obchodování s lidmi, nucené prostituci, únosech, znásilnění a jiných projevech násilí. Často přicházejí jako pacienti kvůli kašli a podobným problémům. Když si však svléknou košile, viditelné jsou jizvy po mučení a často i zlomeniny. Agentuře DPA to řekla lékařka Erna Rijnersoví.

Jen v prvním pololetí tohoto roku se pokusilo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dostat přes Středozemní moře do Evropy více než 200.000 lidí. Většina uprchlíků se na riskantní plavbu vydává právě z pobřeží Libye.

Témata:  uprchlíci Libye

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy