Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Syrský uprchlík dojal celý svět, záběry válcují internet

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

New York – Velice nesobecká až dojemný čin zachytily kamery v jedné z amerických zastaváren. Žena, která nutně potřebovala peníze, chtěla prodat rodinný šperk. Pak se ale stalo něco nečekaného.

Žít v digitálně propojeném světě má své výhody. Akty laskavosti, které by jinak zůstaly ve tmě, mohou být sdíleny a oslavovány miliony lidí po celém světě," píše server The Independent v úvodu příběhu, který dojal téměř celý svět.

Kamery zachytily ženu, matku dvou dětí, která vešla do klenotnictví v Dallasu. Chtěla prodat prsten, který jí kdysi dala její matka.

Nicméně, když muž jménem Noah, který v té době v obchodě pracoval, viděl, jak rozrušená je, protože se musí rozloučit se šperkem, zeptal se jí, kolik peněz bude potřebovat. Peníze jí dal z vlastní kapsy...a vrátil jí i její prsten.

Noah, který si přál, aby jeho obličej i příjmení zůstaly v anonymitě, je syrský uprchlík, který před dvěma lety uprchl z vlasti.

Žena zůstala šokovaně stát, pak začala plakat a Noaha objímat. „Moc jsem nepřemýšlel, jen jsem popadl peníze a dal jí je," uvedl mladý pracovník klenotnictví stanici CBS. „Nezáleží na tom, jakého jste náboženství. Nezáleží na tom, odkud jste. Tohle je naše lidství," dodal.

Noah poslal video, které celý incident zachytilo, kamarádovi do Sýrie, ten ho později zveřejnil na internetu. Za týden ho vidělo asi 10 milionů lidí.

V souvislosti s tímto činem server připomíná slova republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa. Ten se nechal slyšet, že by v případě, že se dostane do Bílého domu, všechny syrské uprchlíky přijaté Spojenými státy zpátky do Sýrie.

„Neexistuje žádný způsob, jak prověřit tyto uprchlíky a zjistit, kdo jsou nebo odkud pocházejí. Do naší země chci přijímat jen jednotlivce, kteří budou podporovat naše hodnoty a milovat naše lidi," uvedl Trump. „Zdá se, že Noemovy hodnoty jsou v souladu se zbytkem lidstva, Trumpe," vzkázal mu v souvislosti s videem server.

Témata:  uprchlíci USA Sýrie

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy