reklama

TV RT natáčela v městě Šaddadí na severu země, které bylo dobyto Lidovou obrannou jednotkou (YPG). Byly zde nalezeny faktury, které IS používal pro výpočet denních tržeb z jejich ropných polí a rafinerií, stejně jako množství získaného oleje. Vedená administrativa je velmi podrobná a dokazuje, že se zde těží v průmyslovém měřítku.

Pokud jsou dokumenty opravdu pravdivé, řidiči kupovali ropu u IS za cenu od 12 do 26 dolarů za barel. Například jen 23. ledna bylo z ropného pole Kabiba odvezeno 383 barelů ropy. Další dokumenty popisují práci inženýrů na ropných plošinách.

 

Novináři hovořili také s místními vojáky i zajatci a ti popsali výměnný obchod mezi IS a Tureckem. 

Turecko je navíc velmi často zemí, přes kterou se noví členové dostávají a připojují k IS.  Ani turecké úřady, ani pohraničníci jim prý nečiní žádné překážky.

Na potvrzení skutečnosti, jak teroristé procházejí tureckým územím, ukazují kurdští bojovníci novinářům svazky pasů lidí, a to jak mužů, tak i žen. Ve všech jsou záznamy o vstupu do Turecka. 

RT také objevila proagandistickou knihu s názvem "„Jak svádět ideální boj proti zločineckému Asadovu režimu". A podle tiráže je jasné, že byla vytištěna v Istanbulu.

RT nyní připavuje dokument o této tématice. Jeho autor uvedl, že mnoho lidí se domnívá, že by IS ztratilo velkého sponzora, pokud by Turecko přestalo spolupracovat.