Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Kalifornie se musí evakuovat přes 82 tisíc lidí

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Los Angeles - Ohromný lesní požár devastuje kalifornskou oblast San Bernardino, za méně než 10 hodin oheň spálil oblast o rozloze 37 čtverečních kilometrů. Z postižené oblasti hasiči evakuují přes 82 tisíc lidí. Zuřící živel se zcela vymkl jakékoli kontrole.

Lidem podle vyjádření mluvčího kalifornských hasičů hrozí extrémní nebezpečí, protože se požár s označením BlueCut nekontrolovatelně a extrémně rychle šíří vyschlou oblastí.

Americký Národní servis pro předpověď počasí vydal varování pro další dny. V postižené oblasti mají teploty překročit 38°C, k šíření ohně přispěje i prudký vítr o rychlosti 48 kilometrů v hodině.

Byla nařízena evakuace 82 tisíc lidí, v ohrožení je více než 34 tisíc domovů. S běsnícím požárem bojuje přes 700 hasičů, na místě je 102 hasičských vozů podporovaných 8 helikoptérami a letadly. I přes veškerou snahu ohlásil Kalifornský hasičský sbor, že pod kontrolou je 0% oblasti, šíření ohně je zcela mimo kontrolu.

Postup zaznamenali hasiči při likvidaci požáru Clayton, který od sobotu hoří v severní části Kalifornie. Policie v souvislosti s požárem zatkla muže, kterého obvinila ze žhářství. Muž byl obviněn celkem ze 17 žhářských pokusů.

Dlouhotrvající sucho sužuje Kalifornii několik let. Mrtvá vegetace, horké počasí a silný vítr napomáhají lesním požárům v jejich šíření. Před propuknutím BlueCutu bojovalo s dalšími 8 velkými požáry v zemi přes 8000 hasičů.

Témata:  požáry v USA USA požáry

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy