Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko se obořilo na Turecko: Nepotřebujeme vás, migranty zastavíme sami

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň – Na jaře uzavřela Evropská unie dohodu o uprchlících s Tureckem, opatření mělo ulehčit celé Evropě, ale především těm zemím, do kterých přijíždí nejvíce migrantů. Postupně se však z dohody stal pro Ankaru také vhodný nástroj pro „vydírání“ Evropy. A z Rakouska teď přichází silná prohlášení.

Rakouský ministr Sebastian Kurz pro německý server Focus uvedl, že evropští lídři by neměli podlehnout tureckému tlaku na zavedení bezvízového styku pro své občany. Právě to EU v březnu slíbila výměnou za to, že bude Turecko brát zpět migranty z Řecka. Uvolnění vízového režimu však zatím bylo pozdrženo, protože Evropská unie říká, že Turecko nesplnilo požadované podmínky.

Kurz k tomu dodal, že EU dohodu s Turecke nepotřebuje. Evropa podle něj může bránit své hranice sama, cituje politikova slova server Politico. „Nesmíme podlehnout vydírání a nepotřebujeme plán B, ale slušný plán A. Potřebujeme silnou Evropu, která chrání své vnější hranice," řekl Kurz.

Ministr dodal, že EU by se měla poučit ze zkušeností zemí jako je Austrálie a ke snížení příjezdů migrantů využít proces zpracování žádostí mimo Evropu. „Ti, kteří cestují nelegálně do Evropy, musí být posláni na ostrovy na vnější hranici a posláni zpět do center v bezpečných třetích zemí, spíše než aby přicházeli do střední Evropy," řekl.

Rakousko už zavedlo limit pro migraci a oznámilo, že do roku 2019 přijme celkem 127,500 žádostí o azyl.

Témata:  uprchlíci Rakousko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy