Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie zakazuje muslimům plavky. Těm je to jedno

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž - Jedno francouzské město a letovisko za druhým zakazují muslimským ženám nosit na plážích takzvané burkiny - plavky, které zakrývají tělo včetně hlavy. Ty si z toho ale nic nedělají a podle zjištění agentury DPA zákaz jednoduše ignorují.

Cannes, Villeneuve-Loubet, Sisco na severu Korsiky a další města postupně zakazují ženám nosit na pláži speciální plavky pro muslimské ženy zvané burkiny, které zahalují celé tělo včetně hlavy. Radnice svorně tvrdí, že by tento oděv mohl rušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků.

"Plavky, které ostentativně dávají najevo náboženskou příslušnost, zatímco Francie a její náboženská místa jsou terčem teroristických útoků, by mohly vytvořit hrozbu narušení veřejného pořádku," uvedl už dříve starosta Cannes David Lisnard.

Stejná názor zastává i starosta obce Sisco Ange-Pierre Vivoni, který se při vyhlášení dekretu odvolal na dřívější rozhodnutí, které podpořila i justice. Podle radnic Cannes a Villeneuve-Loubet by tento muslimský oděv mohl rušit veřejný pořádek v situaci, kdy se země vzpamatovává z teroristických útoků spáchaných radikálními islamisty.

Jak zjistila agentura DPA, některé muslimky si ale ze zákazu nic nedělají a jednoduše jej ignorují. Ukazuje to na příkladu tří žen, které v Cannes porušily zákaz a musely být předvolány na tamní policejní stanici. Jedná se o dvě ženy ve věku 29 a 32 let, které platný zákaz porušily, a 57letou Tunisanku, která musela za svůj oděv dokonce zaplatit i finanční pokutu, tvrdí agentura s odkazem na regionální deník Nice-Matin.

Situace ve Francii přitom postupně eskaluje a sobotní rvačka opět zvýšila napětí mezi muslimskými a ostatními obyvateli Korsiky. V oblasti Bastie na severu francouzského ostrova ve Středomoří byly uvedeny do pohotovosti řadoví policisté a četníci i zásahové jednotky.

Rvačka začala poté, co v zátoce vypukla prudká hádka mezi turisty a několika muslimskými rodinami z Bastie, kterým se nelíbilo, že dovolenkáři fotografují jejich zahalené ženy. Podle listu Le Figaro se koupaly v muslimských plavkách burkini zahalujících celé tělo. Poté byl jeden nezletilý chlapec z obce Sisco také obviněn, že scénu fotografuje a natáčí, a byl zmlácen. Místní děti přivolali rodiče a začala bitka, kterou ukončil až zásah stovky policistů.

"Jednoho z rodičů, který je českého původu, ale již dlouho žije v Sisku, zasáhly dva šípy z ruční harpuny, zatímco jeho syn byl zbit. Oba byli kvůli svým zraněním ještě dnes pod lékařským dohledem ve zdravotním středisku v Bastii. Podle justičních zdrojů jejich život ale není ohrožen," uvedl bez dalšího upřesnění Le Monde.

Témata:  Francie muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy