Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diplomat varuje: Putin se přecenil, Kreml dělá chyby

Ruský prezident Vladimír Putin na zasedání Bezpečnostní rady v Kremlu (22.7.2014).
Ruský prezident Vladimír Putin na zasedání Bezpečnostní rady v Kremlu (22.7.2014).
Foto: kremlin.ru

Kyjev - Velvyslanec USA v Kyjevě Geoffrey Pyatt končí svou misi na Ukrajině. Ještě před návratem do vlasti poskytl rozhovor listu ukrajinskému listu The Day. V něm poukazuje například na to, že Kreml nesplnil ani první podmínku minských dohod.

Vyřešení situace na Donbasu je podle diplomata zcela v rukou ruského prezidenta Vladimira Putina. USA se podle něj budou – spolu se svými partnery v Německu a Francii – snažit zasadit o naplňovaní mírových dohod z Minsku ještě před koncem funkčního období administrativy Baracka Obamy.

V rozhovoru si posteskl, že „pokud by prezident Putin byl z poloviny tak oddaný jednání o míru na Ukrajině a Donbasu jako prezident Porošenko, minské dohody by byly zavedeny už dávno".

„Implementace Minsku-2 znamená, že všichni ruští vojáci musí odejít. Znamená to, že Ukrajina obnoví kontrolu nad mezinárodní hranicí. Znamená to, že by všichni rukojmí byli propuštěni, znamená to, že všechny tanky a rakety, všechny tyto těžké zbraně budou pryč," vysvětluje.

Připomněl, že první bod smlouvy z Minsku mluví o komplexním příměří. „A Kreml nesplnil ani tuto první podmínku," upozornil Pyatt.

Velvyslanec také zopakoval, že USA mají v úmyslu stát pevně na svém postoji tykajícím se sankcí vůči Rusku. „Vyznáváme jsme politiku, které říkáme udržovací sankce, které vysílají jasný signál do Kremlu týkající se jeho územní agrese. Tato politika pokračuje, nemám žádné zprávy o podmínkách použití dalších sankcí, ale na stole je to hodně. A bylo by velmi předčasné tvrdit, že je čas k zrušení sankcí," uvedl.

Odcházející velvyslanec také jmenoval některé chyby, kterých se podle jeho názoru Kreml v otázce Ukrajiny dopustil. „Kreml v tomto konfliktu udělal množství chyb. Putin podcenil ukrajinský lid. Další chyba byla, že si Kreml dělal naděje, nebo předpokládal, že by mohl rozdělit NATO, že by mohl rozdělit Spojené státy a evropské spojence," myslí si diplomat.

Témata:  USA Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy