reklama

Mluvčí strany někdejšího druhého muže této středoafrické země Maribor Garang na facebooku uvedl, že Machar odešel na bezpečné místo v jedné ze sousedních zemí, podrobnosti však neposkytl. Povstalecký vůdce se podle něho k situaci vyjádří v pátek.

V nejmladší africké zemi, která vznikla před pěti lety vyhlášením nezávislosti na Súdánu, zuřila od roku 2013 občanská válka. O rok později ji přerušila dohoda o příměří, avšak letos v červenci opět mezi Kiirovými jednotkami a oddíly věrnými Macharovi vypukly boje, při nichž zahynuly stovky lidí. Prezident poté sesadil Machara z funkce, kvůli čemuž se OSN obávala růstu násilí.

V souvislosti s ozbrojeným konfliktem v Jižním Súdánu Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučuje zcela se vyhnout cestám do této země. K ozbrojeným střetům stále dochází zejména ve státech Jonglei, Unity a Upper Nile, nově i ve státě Western Equatoria, avšak bezpečnostní situace je napjatá a riziko náhlého obnovení bojů hrozí ve všech částech země. Důsledkem špatné bezpečnostní a ekonomické situace dochází k nárůstu násilné kriminality, a to i v hlavním městě Jubě.