Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková připravuje přímé jednání s povstalci, píše ruský tisk

Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Savčenková, Naděžda (ukrajinská pilotka)
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva/Kyjev - Ruský provládní list Izvestija dnes uvedl, že by se Nadija Savčenková v příštích dvou měsících mohla setkat s hlavními představiteli samozvaných lidových republik v Donbasu.

Savčenková se na svobodu z ruského vězení dostala díky výměně zajatců mezi Moskvou a Kyjevem. V zajetí tvrdě kritizovala Rusko, po návratu do Kyjeva se ale zasazovala za rychlé ukončení donbaského konfliktu, za amnestii pro povstalce a navázání přímých rozhovorů se separatisty, což Kyjev vytrvale odmítá.

Z ukrajinských nacionalistických kruhů se začala ozývat obvinění, že fakticky plní roli trojského koně Kremlu. Postoje Savčenkové budí velkou pozornost mimo jiné i proto, že neskrývá prezidentské ambice.

List Izvestija dnes napsal, že Savčenková by se do dvou měsíců mohla setkat s vůdci separatistů Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým. "Pohnulo se to kupředu, schůzka by se mohla uskutečnit na území Doněcké lidové republiky v září nebo říjnu. Jsme k jednání připraveni, i když nevíme, zda je Savčenková schopna dohodnuté kroky prosadit," řekl ruském listu povstalecký zdroj.

Přípravu svých jednání se špičkami separatistů listu potvrdila i sama Savčenková, jakýkoli komentář ke svým záměrům ale odmítla.

Témata:  Naděžda Savčenková Donbass v Doněcku Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy