Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo v Kalifornii: Požáry útočí rychle a s nebývalou silou, desetitisíce lidí mají strach o majetek

Lesní požár
Lesní požár
Foto: RIA Novosti

Los Angeles - S požáry bojuje v Kalifornii na 1500 hasičů s 15 vrtulníky a deseti hasicími letouny. Oheň stejně jako v minulých dnech útočí rychle a s nebývalou silou.

Požáry sužují rozsáhlé oblasti od severního okresu Shasta po San Diego na jihu. Evakuováno bylo zatím 82.000 lidí, z nichž mnozí nevědí nic o osudu svého majetku.

Rozsáhlé požáry způsobilo dlouhotrvající sucho, které Kalifornii sužuje už pět let. Některé z nich na severu státu byly zřejmě úmyslně založeny, policie už muže podezřelého ze žhářství zadržela. Za zázrak považují záchranáři fakt, že si oheň zatím nevyžádal žádná zranění ani úmrtí lidí.

Dobrou zprávou je, že požár likvidující obytné doby severně od San Franciska je už pod kontrolou. Dosud pohltil 268 budov.

Se sedmi dalšími velkými požáry ale hasiči dál bojují. Trosky shořelých domů prohledávají policisté se psy, aby našli případné oběti. Za zvlášť tíživou označují záchranáři situaci v průsmyku Cajon, jímž prochází federální silnice číslo 15 spojující Los Angeles a Las Vegas.

Témata:  požáry v USA USA požáry

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.