Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko inspiruje svět? Referenda by se mohly chytit další státy, tvrdí

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Budapešť - Maďarsko se připravuje na referendum, v němž se budou občané moci vyjádřit, jestli chtějí přijmout migranty na základě kvót Evropské komise. Podle předsedy tamního parlamentu by ale tento postup mohl inspirovat i ostatní státy Evropské unie, které by kvóty mohly také odmítnout.

Maďarské referendum o kvótách může povzbudit i jiné země. V rozhovoru pro dnešní vydání týdeníku Heti Válasz to uvedl předseda maďarského parlamentu László Kövér.

"Někteří politici pravidelně obviňují Maďarsko z toho, že omezuje demokracii. Nyní se ale tváří kysele, když budou mít lidé možnost vyjádřit svůj názor na klíčovou otázku evropské a domácí budoucnosti, a to nejdemokratičtější způsobem - plebiscitem," dodal předseda.

Podle opozice připravuje vládnoucí strana říjnovým hlasováním půdu pro vystoupení Maďarska z Evropské unie. "Navzdory všem výhradám, které vůči EU máme, musíme konstatovat, že zásadním zájmem Maďarska je členství v unii," vysvětlil Kövér.

Za členství v EU podle něj hovoří národně-politické zájmy, ale i možnost vzdělávat se i pracovat v zahraničí. Kövér však současně prohlásil, že by byl nerad, kdyby se EU časem změnila na "říši, která potlačuje národní cítění".

Maďarsko už dříve uvedlo, že nejlepším a jediným řešením, jak zabránit nelegální migraci do zemí Evropské unie, je uzavření hranic. Řekl to v maďarské veřejnoprávní televizi M1 mluvčí vlády Bence Tuzson.

Podle mluvčího je to nejlepší způsob na ochranu proti tlaku ilegální migrace. Dodal, že je důležité zajištit, aby schengenské hranice Evropské unie bylo možné překročit pouze legálním způsobem.

Tuzson také uvedl, že z tohoto důvody maďarská vláda rozhodla o ostraze hranic a později i o posílení hlídek pohraniční stráže. Připomněl, že ve smyslu rozhodnutí vlády policie vycvičí 3000 nových policistů.

Témata:  Maďarsko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy