Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec spolupráce mezi USA a Tureckem? Spojené státy budou přesunovat jaderné zbraně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Washington/Ankara - Spojené státy americké se chystají přesunout zásobu jaderných zbraní z Turecké základny do Rumunska. Tvrdí to server EurActiv.com, který jako důvod uvádí zhoršení vztahů mezi zeměmi.

Na vojenské základně v Incirliku je v současnosti umístěno zhruba 50 taktických hlavic patřících do jaderného arzenálu NATO. V průběhu červencového pokusu o vojenský puč ale byla základna uzavřena a Turecko z něj neumožnilo Američanům vzlétat ani přilétat.

Ačkoliv základnu později Turci znovu otevřeli, odstřihli tamní vojáky od elektřiny. Armáda proto musela několik týdnů fungovat na záložních zdrojích energie z generátorů, jejichž provoz je velice nákladný. Podle USA ale k tomuto kroku nebyl důvod.

Spojeným státům proto došla trpělivost a chce jaderné hlavice ze základny přesunout. Serveru EurActiv.com to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje s tím, že novou destinací, kde by rakety měly být uloženy, by mělo být Rumunsko. To ale informaci vyloučilo.

Celá operace bude podle serveru logisticky velmi nákladná. "Není jednoduché přemístit desítky nukleárních hlavic," řekl serveru anonymní zdroj. Spojené státy ale prý Turecku nemohou důvěřovat v otázce bezpečného umístění zbraní, a proto bude lepší přesunout je na základnu Deveselu v Rumunsku.

Ačkoliv Rumunsko zprávu vyloučilo, Turecko ani Spojené státy informace o přemístění zbraní nevyvrátily. USA na dotaz serveru pouze vyjádřily své odhodlání zajistit bezpečné umístění raket a Turecko nereagovalo vůbec.

Témata:  Turecko USA jaderné zbraně

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy