Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boko Haram přestává bojovat? "Nesmrtelný" vůdce na videu vyzývá k míru

Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Islámští radikálové ze sekty Boko Haram
Foto: saharareporters.com

Abuja - Vůdce Boko Haram Abubakar Shekau překvapivě na novém videu vyzývá k míru. Tato islamistická skupina přitom sama rozpoutala válku, v nichž přišlo o život na 17 tisíc lidí. Pravost nahrávky se ověřuje.

Shekau ke stoupencům hovořil z audionahrávky loni v březnu a přihlásil se tehdy k Islámskému státu. Jeho výroky na nejnovější nahrávce ale podle BBC svědčí o tom, že Shekau teď boj vzdává.

"Svou práci jsem udělal, pro mne nadešel konec," říká na ní. Vyzývá příznivce, aby "zastavili boje, sklonili meče a vzdali se".

Zdroj: YouTube

Skupina je nyní v úkrytech v lese Sambisa, kde ji obléhá armáda a brání jí zásobit se pohonnými hmotami. Boko Haram zastavila velké útoky, do akcí ale stále vysílá sebevražedné atentátníky.

Nové video má špatnou kvalitu a Shekau na něm například hovoří v minulém čase o městě Gwoza, kde v roce 2014 vyhlásil chalífát. Město už dobyla zpět armáda. Není jasné, kdy a kde bylo video natočeno.

Armáda dnes oznámila, že pravost záběrů ověřuje a že boje proti Boko Haram nepolevují. V USA je Shekau považován za nebezpečného teroristu. Byl už několikrát ohlášen za mrtvého, ale vždy se znovu objevil.

Témata:  Boko Haram Nigérie Abubakar Shekau

Aktuálně se děje

3. května 2024 12:44

Česko vyzývá Rusko, aby zastavilo kyberútoky státního aktéra APT28

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy