Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

FBI odhalila další skutečnost: Používat soukromý e-mail poradil Clintonové republikán Powell

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Dokumenty, které FBI předala Kongresu, dokazují, že používat soukromý e-mail pro rozesílání služební pošty poradil Hillary Clintonové někdejší republikánský ministr zahraničí Colin Powell.

Demokratická kandidátka na post prezidentky je kvůli zacházení se služebními e-maily vystavena tvrdé kritice republikánů. Podle nich nelze vyloučit, že bývalá ministryně zahraničí posílala nechráněnou cestou i tajné informace.

Powell, který řídil americkou diplomacii ve vládě George Bushe mladšího, podle newyorského deníku poradil využití soukromého e-mailového účtu Clintonové na společné večeři. Upozornil přitom, že touto cestou lze rozesílat jen informace, které nepodléhají utajení. Sama Clintonová navíc prý v roce 2009 e-mailem požádala Powella, aby ji se svým systémem rozesílání elektronické pošty seznámil.

Powellův mluvčí v prohlášení uvedl, že bývalý ministr si večeři s Clintonovou nepamatuje. "Napsal ministryni Clintonové, jak využívá svůj soukromý účet AOL pro rozesílání neutajovaných e-mailů, a jak to výrazně zlepšilo komunikaci v rámci ministerstva zahraničí," uvedl Powellův mluvčí. V té době to podle něj ani jinak nešlo, protože ministerstvo v roce 2001 nemělo vlastní server pro rozesílání běžné pošty.

AOL (America Online) byla ve své době hojně využívaná e-mailová služba. Pro rozesílání tajných informací Powell používal zabezpečený server.

Témata:  Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy