Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exprezident Janukovyč chce vypovídat o střelbě na Majdanu, vyslechnut bude při videokonferenci

Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident
Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident
Foto: Rt.com

Kyjev - Ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč bude vypovídat v procesu s příslušníky zásahového komanda, které v převratových dnech zabilo v Kyjevě na Majdanu stovku demonstrantů.

Janukovyč s výslechem prý nejen souhlasí, ale dokonce o něj sám žádá. Rozhlasové stanici Rádio Svoboda to dnes řekl exprezidentův advokát Vitalij Serďuk. Podle něj by se stání mohlo uskutečnit už v září nebo v říjnu. Janukovyč, který je v kauze mezi obžalovanými, se ovšem osobně před soud nedostaví a vyslechnut bude prostřednictvím videokonference.

Bývalý proruský prezident uprchl předloni v únoru z Kyjeva do Ruska, kde žije dodnes. Ruské úřady vytrvale odmítají odpovědět na dotazy novinářů, zda v Rusku dostal azyl či obdržel ruské občanství.

Dramatické události na kyjevském náměstí Nezávislosti z roku 2014 stále nemají soudní tečku. Pod palbou speciálních jednotek Berkut tehdy zemřely desítky demonstrantů, oběti byly i na straně policistů. Janukovyč je na Ukrajině obviněn z řady trestných činů včetně zneužití moci, zločinného spiknutí a rozsáhlé krádeže státního majetku.

Podle Serďuka Janukovyč trvá na přímé osobní konfrontaci s nejvyššími představiteli dnešního ukrajinského vedení. Spory zatím trvají ohledně místa, kde má na otázky kyjevských soudců odpovídat. Dostavit se na ukrajinský konzulát v ruském Rostově, kde Janukovyč žije, exprezident odmítá.

Témata:  Viktor Janukovyč Ukrajina

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy