reklama

Ukrajinci Ihor Dzjubak a Bohdan Marcoň podle Moskvy loni v říjnu překročili ruskou hranici v Brjanské oblasti, podle Kyjeva byli uneseni. V Rusku jim hrozil trest až šestiletého vězení. Ruští vojáci Askar Kulub a Vladimir Kuzněcov se účastnili manévrů ruské armády na anektovaném Krymu, podle přiznání ruských úřadů opustili loni v červnu vyznačenou trasu a dostali se do ukrajinského zajetí.

Zadržené osoby si Kyjev postupně vyměňuje i s proruskými separatisty z Donbasu, zatím ale internaci opustila jen část vězňů. Zatím největší výměna se uskutečnila koncem loňského roku, kdy ukrajinská strana předala proruským povstalcům na Donbasu 237 lidí a převzala od nich 74 lidí.

"Události na ukrajinském Donbasu jsou tou nejčernější skvrnou v dějinách Ukrajiny," řekl dnes v Moskvě ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč, svržený prozápadním převratem před čtyřmi lety.

Janukovyč se díky operaci ruských tajných služeb v únoru 2014 dostal z povstaleckého Kyjeva na ruské území. Dnes žije v ruském Rostově na Donu nedaleko ukrajinských hranic, na Ukrajině je obžalován z velezrady, zneužití moci a z odpovědnosti za krvavý incident na kyjevském náměstí.

V ruském exilu dodnes Janukovyč vede politická jednání o řešení ukrajinské krize, s kým konkrétně jedná ale na tiskové konferenci neřekl. Udržuje prý spojení i s Kremlem, osobního styku s prezidentem Vladimirem Putinem se ale nedomáhá. Z Donbasu, kde od počátku proruského povstání zahynulo přes 10.000 lidí, má Janukovyč "sto procent informací". Odpovědi na otázku, zda region i po útěku do Ruska navštívil, se donbaský rodák vyhnul. S "představiteli Donbasu" se ale občas setkává.

Své jednání v osudných dnech před okupací Krymu Ruskem se dnes bývalý prezident pokusil vysvětlit. Komentoval informace ukrajinského tisku, že sám ruské jednotky na poloostrov pozval. "Napsal jsem poselství Putinovi, v němž jsem se odvolal na smlouvu o přátelství a vzájemné pomoci. Navrhl jsem uspořádat konzultace a povolat (na Krym) policejní mírovou misi," řekl.

Ze ztráty Krymu Janukovyč de facto obvinil prozápadní kyjevskou vládu. Režim prý udělal všechno proto, aby se problematického Krymu zbavil. Žádné konkrétní kroky k obnovení svrchovanosti prý ukrajinská vláda neudělala, věnovala se radši "rozdělování mocenských pozic". Rozhodnutí obyvatel Krymu vyslovit se v referendu pro připojení k Rusku bylo podle Janukovyče "předvídatelné a vynucené převratem kyjevské junty".