Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrovolná infikace virem zika? V USA hledají dobrovolníky

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Washington - Proti nákaze virem zika prozatím neexistuje vakcína a odborníci ještě ani neznají všechna rizika spojená s tímto patogenem. V nemocnici v americkém Baltimoru by proto měli být za úplatu infikováni dobrovolníci, aby vědci mohli sledovat reakci organismu.

Podmínkou pro pokusy je ještě souhlas vládních úřadů USA. Cílem experimentu je urychlit vývoj vakcíny proti chorobě, která může způsobit takzvanou mikrocefalii. Onemocnění, který přenášejí hlavně komáři, má obvykle mírný průběh, pro lidský plod je ale velkým nebezpečím.

Vybraní dobrovolníci by měli být zdraví, ženy nesmějí být těhotné, uvedla agentura AP. O výši odměny se zprávy z USA nezmiňují.

Ve Spojených státech v současné době vědci vyvíjejí dvě vakcíny, které by měly být rovněž testovány na lidech. Vakcína by měla být dodána do Latinské Ameriky a karibských států, které jsou virem zasaženy nejvíc. Jedině při terénních pokusech se podle expertů může skutečně prokázat její účinnost.

Témata:  virus Zika USA vědci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy