Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz muslimských plavek je složitější: Starostové přiznali šokující pravdu

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Paříž - List The New York Times se ve svém komentáři zamýšlí nad zakazováním burkin ve Francii. Debata je bouřlivá, přitom starostové některých měst přiznávají, že muslimské plavky zahalující celé tělo v životě na pláži neviděli.

Jasná definice burkin stále neexistuje a muslimské ženy si stěžují, že na plážích nejsou vítány, ani když se zahalují jiným způsobem. Není tedy jasné, zda přibývající zákazy značí volání Francouzů po konformitě muslimských žen, nebo zda jde o upřímnou obranu takzvané laicité - světskosti francouzského veřejného života.

Rozruch kolem burkin je pokračováním hluboce zakořeněné nelibosti, kterou ve Francii vzbuzuje oblékání muslimských žen a která odedávna spojuje pravici a levici. Socialistický premiér Manuel Valls tak zní spíše jako středopravicová prezidentská naděje Nicholas Sarkozy nebo dokonce krajně pravicová Marine Le Penová.

"Jde tady o duši Francie," napsala předsedkyně Národní fronty Le Penová v příspěvku, kterým důrazně podpořila zákaz burkin. "Francie nesvazuje tělo ženy, Francie neukrývá polovinu svého obyvatelstva kvůli falešné a nenávistné představě o tom, že se druhá polovina bojí pokušení," píše také Le Penová.

Premiér ve středečním rozhovoru s marseilleským deníkem La Provence nazval burkiny součástí "politického projektu" zotročování žen. Feministka a socialistická ministryně pro rodinu a práva žen a dětí Laurence Rossignolová považuje burkiny za "nesmírně archaické" a řekla, že "nejde jen o nový plavecký úbor", ale o oděv s hlubším významem. "Tím významem je zakrývání ženských těl a já bojuji proti pozici, kterou ženám přisuzuje," řekla v televizním rozhovoru.

Asi nemůže být pochyb o tom, že politika, kulturní předsudky a skrývaný strach po hrozivém období terorismu pomohly vyostřit společenskou debatu. Starostové, kteří ve svých městech zavedli zákazy, je ospravedlňují nejasnými úvahami kolem udržení veřejného pořádku a hygieny, "dobrých mravů" a konceptu laicité.

"Realita je mnohem složitější. Ve skutečnosti může příchod burkin značit jistou liberálnost alespoň u některých francouzských muslimů," myslí si výkonný ředitel francouzského Centra proti islamofobii Marwan Muhammad. V konzervativních muslimských zemích by žena nikdy nešla na pláž spolu s muži, a už vůbec by se nekoupala, neboť i u burkin se mokrá látka přilepí ženě na tělo, a odhalí tak její křivky.

"Svým způsobem je to dobrá zpráva. Znamená to, že muslimky, které si dříve nemohly užít den u vody, se nyní zúčastňují a chodí mezi lidi," řekl Muhammad.

Muhammad říká, že do jeho centra si v posledním týdnu přišlo stěžovat i šest žen, které byly z veřejných pláží vykázány, přestože burkiny neměly. "Jedna měla na sobě tričko s dlouhým rukávem, kalhoty a na hlavě šátek, další měla dokonce celotělové plavky, jaké se používají na závodech, a plaveckou čepici. Přesto byla vyvedena," řekl.

Na pláži na Korsice minulý týden vypukly potyčky, když někteří návštěvníci začali fotografovat muslimky v burkinách. To přimělo starostu městečka Sisco, aby tyto úbory zakázal. Zákaz plánují také města Oye-Plage a Le Touquet na pobřeží Lamanšského průlivu. Jejich starostové ale nikdy burkiny neviděli.

Témata:  Francie muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy