Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež myl a líbal nohy muslimským běžencům. Jsme bratři, řekl +VIDEO

František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Papež František myl a líbal nohy uprchlíkům - a to bez ohledu na vyznání. Oslovoval je přitom jako "děti stejného Boha". Tímto bratrským gestem dal uprchlíkům najevo, že jsou vítáni. Jak totiž upozornil, obzvlášť nyní po teroristických útocích v Bruselu, panují ve světě protimuslimské a protiuprchlické nálady.

"Máme různé kultury a náboženství, ale jsme bratři a chceme žít v míru," prohlásil při čtvrteční sváteční mši v italském uprchlickém středisku papež František. Aby dodal svým slovům na vážnosti, provedl přímo na místě posvátný rituál.

František poklekl a uprchlíkům svěcenou vodou v mosazném džbánu poléval nohy. Několik migrantů se rozplakalo. Na závěr jim chodidla usušil a políbil, informuje britský Daily Mail.

Zdroj: YouTube

Stejný rituál provedl Ježíš se svými dvanácti apoštoly těsně předtím, než měl být ukřižován, aby zachránil hříšný svět. Papež František prý toto gesto udělal proto, aby vyvážil hrůzy, které mají na svědomí útočníci z Bruselu. Ti podle papeže krvavými útoky usilují o zničení bratrství a lidskosti.

Papež František během své návštěvy pozdravil zvlášť každého z 892 uprchlíků žijících v tomto středisku a nezapomněl ani pózovat na "selfie" fotkách. Pouze 12 lidem se ale dostalo té pocty, že by jim papež omyl osobně nohy. Mezi "vyvolené" patřily čtyři křesťanky z Itálie, čtyři katolíci z Nigérie, tři muslimové z Mali, Sýrie a Pákistánu a jeden vyznavač hinduismu z Indie.

Témata:  Papež František uprchlíci Vatikán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy