Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pláč miminek zní podle toho, z jaké země pocházejí, tvrdí vědci

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Würzburg - Výzkumníci z univerzity v německém Würzburgu zkoumali pláč dětí z různých částí světa. A jejich závěry jsou jasné – stejně, jako se v těchto zemích liší jazyk, liší se i dětský pláč.

Pláč miminek zní podle toho, z jaké země pocházejí, zjistili němečtí vědci. Výzkumníci zkoumali pláč německých, čínských a kamerunských novorozenců a dospěli k závěru, že děti z různých zemí pláčou jinak. Ze dvou provedených studií vyvozují, že děti se začínají učit mateřský jazyk bezprostředně po narození.

Vědci ujišťovali, že miminka kvůli výzkumu záměrně nerozplakávali. „Zaznamenávali jsme jen spontánní křik, většinou když měly děti hlad," řekla podle webu FAZ výzkumnice Kathleen Wermkeová.

Do výzkumu bylo zapojeno 55 novorozenců z Pekingu a 21 malých Kamerunců z kmene Nso na severozápadě Kamerunu, zjistili, že jejich pláč se víc podobá zpěvu. Vysvětlují si to tím, že mandarínština i jazyk lamnso jsou takzvané tónové jazyky. Tón, jakým je slovo proneseno, má zásadní důležitost pro rozlišení významu různých slov, která jinak znějí stejně.

Miminka z Číny a z Kamerunu měla mnohem vyšší rozsah mezi nejnižším a nejvyšším tónem pláče než německé děti. Poté, co se ukazuje, že už nenarozené děti v poslední třetině těhotenství rozpoznají řeč matky, začíná vycházet najevo, že již pláč novorozence má typické melodické znaky ovlivněné okolím.

Témata:  děti Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy