Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci si našli novou cestu do Německa? Ze Švýcarska přichází nepříjemné zprávy

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Basilej – Nedělník Neue Zürcher Zeitung am Sonntag varuje, že by Švýcarsko mohl mít v brzké době velký problém s uprchlíky. Země by se prý mohla stát novou tranzitní trasou pro běžence směřující do Německa.

List uvádí, že od počátku roku se přes Švýcarsko do Německa pokusilo proniknout 3385 lidí - o 40 procent víc než za stejné období předchozího roku.

Důvody, proč se ze Švýcarska může stát běženecká trasa, jsou dva. Prvním je uzavření takzvané balkánské trasy, po které uprchlíci putovali do Německa přes Rakousko.

Druhým důvodem může být dlouholetá švýcarská praxe, při níž jsou všichni běženci, kteří se do Švýcarska dostanou z Itálie, z kapacitních důvodů dopraveni přes Basilej a Kreuzlingen na německou hranici.

Berlín už na tato čísla zareagoval a zpřísnil kontroly na hranicích se Švýcarskem. Na hranicích také hlídkuje více stráží - 90 členů navíc dostala hraniční stráž a 40 spolkoví policisté.

Témata:  Švýcarsko Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy