Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinský velvyslanec byl odvolán z Prahy. Co se stalo?

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev/Praha – Ukrajinský velvyslanec v Praze Borys Zajčuk byl odvolán. Nařízení ukrajinského prezidenta Petra Porošenka bylo podle ukrajinského tisku vydáno v pátek.

O jeho stažení informoval list Ukrajinska pravda. Zajčuk však dnes odpoledne stále figuroval jako velvyslanec na internetové stránce ukrajinského zastupitelského úřadu v obou jazykových verzích.

Deník také napsal, že velvyslanec „neovládá jazyk země svého působení, dokonce neumí ani anglicky a za své postavení vděčí výlučně stykům", konkrétně bratru-dvojčeti, který v letech 2002 až 2015 šéfoval aparátu ukrajinského parlamentu.

Diplomat požádal o uvolnění z funkce v březnu, krátce poté, co se v českém tisku objevilo, že ukrajinské velvyslanectví v Praze usilovalo o propuštění Libanonce Alího Fajáda z vazby v Praze.

Zajčuk byl prý ochoten uhradit kauci za tohoto bývalého poradce svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Fajáda české úřady propustily, přestože o jeho vydání usilovaly Spojené státy. To ho podezřívají z toho, že spolupracoval s teroristy.

Témata:  Ukrajina Petr Porošenko Praha

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy