Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mexický prezident má vážný problém. Novináři vyhrabali "špínu" ze studií

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Plagiátorské aféry nejsou ve vysoké politice ničím výjimečným, několik jich například zažilo Německo. Z opsání své diplomové práce byl nyní nařčen mexický prezident Enrique Peňa Nieto.

Portál Aristegui Noticias ve videoreportáži tvrdí, že Nieto bez přiznání autorství opsal 29 procent své práce, kterou v roce 1991 zakončil studium práv na soukromé vysoké škole Universidad Panamericana.

Nieto prý převzal texty autorů, jakými jsou například mexický historik Enrique Krauze či americká historička Linda Hallová. Mnohé autory navíc nezmínil ani v přehledu použité literatury.

Mluvčí Nietovy vlády reagoval prohlášením, že je překvapen zájmem novinářů o "stylistické chyby, jako jsou citace bez uvozovek a chybějící odkazy na autory", ve 25 let staré diplomové práci.

V prosinci 2014 novináři zveřejnili důkazy o tom, že si Nietova manželka za sedm milionů dolarů koupila dům od jistého vládního dodavatele. Před dvěma měsíci se Nieto omluvil a prohlásil, že tento skandál poškodil důvěru lidí v prezidentský úřad.

Témata:  Mexiko plagiáty

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy