Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtvrť Molenbeek v Bruselu je srdcem islámského extremismu. Jak se to stalo?

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel – Teroristické útoky v Bruselu opět ukázaly na čtvrť Molenbeek, kterou mnozí považují za centrum evropského islámského extremismu. Americký oficiální server Voice of America (voanews) zkoumá, co ke vzniku tohoto problému vedlo.

Jak server varuje, teroristické útoky v Paříži a v Bruselu upozornily na problém, kterým se bruselská čtvrť Molenbeek stala. „Jméno čtvrti se stalo synonymem pro evropský problém domácího islámského terorismu," uvádí.

„Minimálně tři z útočníků v Paříži pocházeli z Molenbeeku a jeden z nich, Salah Abdeslam, se ve čtvrti měsíce úspěně skrýval až do svého dopadení 18. března. Bratři, které policie označila jako sebevražedné atentátníky v Bruselu, Khalid a Ibrahim el-Bakraoui, také mají vazby na Abdeslama a jeho molenbeekskou síť."

Proč právě Molenbeek?

Podle serveru je důvodů, proč se Molenbeek stal evropským centrem radikalizace, hned několik.

Prvním je odcizení místních obyvatel. Ačkoliv je Molenbeek vzdálen jen několik minut od centra Bruselu, místní obyvatelstvo tvoří převážně muslimové – migranti ze Severní Afriky. Je zde vysoká nezaměstnanost, jelikož se Belgie v posledních letech od průmyslové ekonomiky přesunula k ekonomice založené na službách.

Ve službách ale děti afrických migrantů kvůli jazykové bariéře a nedostatečnému vzdělání podle serveru práci nenajdou.

Podle Bilala Benyaicha, který se zabývá radikalizací a terorismem, je dalším problémem rozhodnutí Beglie ze 70. let minulého století umožnit kazatelům ze států Perského zálivu kázat v místních mešitách, za což měla Belgie získat výhodnější ceny ropy od Saúdské Arábie. Jednalo se totiž o salafisty, kteří propagovali radikální formu sunnitského islámu.

Islámský extremismus je podle serveru také přitažlivý pro lidi, kteří se již dříve angažovali v kriminálních praktikách a patří například k organizovanému zločinu. To ale zároveň následně teroristům poskytuje další možnosti a zdroje skrze kontakty v organizovaném zločinu. Toho podle serveru například využil Abdeslam během svého skrývání.

To také teroristům usnadňuje přístup ke zbraním. Belgické zákony ohledně prodeje zbraní jsou podle serveru navíc od roku 2006 velmi laxní. Teroristům v Belgii také nahrává nedostatek lidí ve zpravodajských službách a velká decentralizace, která je v Bruselu velmi citelná.

Témata:  terorismus extremismus Belgie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.