Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Thajsku začal soud s Ujgury podezřelými z útoku na svatyni

Bangkok
Bangkok
Foto: Pixabay

Bangkok - V Thajsku začal proces se dvěma čínskými Ujgury obžalovanými kvůli útoku na hinduistickou svatyni v Bangkoku. Oba se již dříve prohlásili za nevinné a v emotivním vystoupení si stěžovali na údajně drsné zacházení ze strany úřadů.

Vojenský soud odmítl tvrzení dvojice mužů, že byli ve vazbě vystaveni mučení, aby se přiznali k provedení atentátu, při němž zahynulo v centru thajské metropole 20 lidí a dalších více než 120 bylo zraněno. Zbytek jednání soud pak odročil na příští měsíc, protože nebyl k dispozici tlumočník se znalostí ujgurštiny.

Thajské úřady viní z jednoho z nejkrvavějších útoků v Thajsku za poslední desítky let celkem 17 Ujgurů, ve vazbě jsou však pouze tito dva. Thajská policie již loni uvedla, že útok ze 17. srpna 2015 spáchali členové sítě pašeráků lidí, kteří převáděli menšinové Ujgury z Číny do Turecka. Šlo údajně o odvetu za zásah thajských úřadů, které pašeráckou síť rozbily.

Dvojici obžalovaných dnes eskortovaly bezpečnostní složky přímo do soudní budovy, takže nedostala příležitost se veřejně vyjádřit prostřednictvím médií. Muži dnes požádali, aby byli přemístěni do jiného zadržovacího zařízení. "Po prošetření soud zjistil, že tato tvrzení jsou falešná. Obžalovaní zůstanou ve stejném zařízení, kde jsou nyní, protože tento případ se týká celostátní bezpečnosti," oznámil jeden ze tří soudců.

Převážně muslimští Ujguři mluví jazykem, jenž patří k turecké lingvistické skupině, a v Turecku je také velká ujgurská diaspora. Ujguři dlouhodobě kritizují čínskou vládu, že potlačuje jazyk a kulturu tohoto etnika, tvrdě pronásleduje místní aktivisty a čerpá ropné bohatství oblasti, aniž by z toho měli místní obyvatelé významnější prospěch. Většina Ujgurů je umírněných, jsou mezi nimi ale i radikální skupiny, které páchají násilí.

Hinduistickou svatyni v Bangkoku, která se stala terčem útoku, navštíví každoročně tisíce Číňanů a dalších turistů. Z 20 obětí bylo 14 turistů.

Témata:  Thajsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy