Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká armáda pálí po džihádistech v Sýrii, zasáhla několik pozic IS

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara - Turecká armáda dnes v odvetě na minometnou palbu nejspíš radikálů vypálila 40 střel na islamistické cíle v sousední Sýrii. Vojáci zasáhli čtyři pozice bojovníků Islámského státu (IS).

Turecký deník Hürriyet uvedl, že minometná palba přišla ze syrského města Džarabulus, které mají pod kontrolou islamisté. Zasáhla město Karkamis v provincii Gaziantep.

Turecká armáda již v pondělí bombardovala islamistické cíle ve městě Džarabulus, které leží v severní Sýrii. Turecké dělostřelectvo tehdy rovněž dvacetkrát zasáhlo pozice syrských Kurdů v severosyrském městě Manbidž. Turecko také posílilo bezpečnostní opatření na své straně hranice naproti Džarabulusu.

Objevily se rovněž spekulace, že syrští povstalci plánují ofenzivu proti islamistům v tomto příhraničním regionu. V tureckém městě Gaziantep údajně čeká na zahájení operace na 1500 syrských rebelů, které podporuje Turecko, uvedla stanice BBC.

Boje v oblasti komplikuje letitý spor mezi Tureckem a Kurdy. V Sýrii a v Iráku bojují proti teroristům z organizace Islámský stát kurdské milice YPG, které podporuje západní koalice v čele s USA. Ankara na rozdíl od Washingtonu řadí YPG k teroristickým organizacím.

Témata:  Turecko Turecká armáda Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.