Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec kolumbijské války: Vláda a povstalci uzavřeli mírovou dohodu

Vlajka Kolumbie
Vlajka Kolumbie
Foto: Pixabay

Havana - Dohoda, která má ukončit půl století trvající válku mezi kolumbijskou vládou a povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), je na světě. Mírové rozhovory začaly již v listopadu 2012. Kolumbijskému prezidentovi po telefonu gratuloval jeho americký protějšek Barack Obama.

Konflikt si od roku 1964 vyžádal na 260.000 obětí a sedm milionů uprchlíků. Dohodu je potřeba ještě schválit v referendu, které se uskuteční 2. října, oznámil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Obě dvě strany jednoho z nejdéle trvajících konfliktů na světě oznámily dosažení dohody, která ukončí násilí a přispěje k budování stability a míru, ve společném prohlášení. To přečetli zástupci Kuby a Norska, kteří v rozhovorech figurovali jako vyjednavači.

Dohodu během ceremonie v Havaně podepsali šéf kolumbijské delegace Humberto de la Calle a hlavní vyjednavač povstalců Iván Márquez. Dohoda stanovuje, že se povstalci vzdají ozbrojeného boje a zapojí se do legálního politického procesu. Zástupci FARC s tím souhlasili.

"Prezident považuje tento historický den za velmi zásadní okamžik na dlouhé cestě k plné implementaci a platnosti trvalé mírové dohody, která může posílit bezpečnost a prosperitu kolumbijského lidu," uvedl Bílý dům ve svém prohlášení.

Témata:  Kolumbie FARC

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy