Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký viceprezident Biden chválí Švédsko za řešení migrační krize

Joe Biden
Joe Biden
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Stockholm - Přístup Švédska v otázce migrační krize by měl být příkladem pro ostatní. Myslí si to americký viceprezident Joe Biden, který dnes severskou zemi navštívil.

Biden pochválil Švédsko za jeho nasazení v současné migrační krizi. Švédsko je spoluorganizátorem nadcházejícího zářijového globálního summitu o migraci v New Yorku.

Biden po setkání se švédským premiérem Stefanem Löfvenem ve Stockholmu uvedl, že Stockholm dělá mnohem více, než odpovídá jeho vlastní váhové kategorii. „To není snadné, ale je to obdivuhodné. Nyní musí vystoupit do popředí jiné země, zbytek světa musí převzít odpovědnost," dodal.

Země, která má 9,8 milionu obyvatel, se loni spolu s Německem stala pro běžence hlavní cílovou zemí. V roce 2015 Švédsko přijalo rekordních více než 163.000 žadatelů o azyl, což je z hlediska Evropy největší počet v poměru na jednoho obyvatele, připomněl portál The Local.

Podle srpnové studie německé Bertelsmannovy nadace se také Švédsko v porovnání s dalšími osmi původními členskými zeměmi EU velice aktivně snaží o integraci uprchlíků na trhu práce.

Švédská vláda nicméně v reakci na loňský rok označila azylovou situaci za neudržitelnou a zpřísnila azylové podmínky, aby proud běženců mířících do země zpomalila. Obnovila také ostrahu jižní hranice, což zkomplikovalo cesty mezi Dánskem a Švédskem.

Témata:  Joe Biden Švédsko uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy