Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ankara vypracovala plán invaze do Sýrie už před dvěma roky

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara – Agentura AFP s odvoláním na nejmenovaného vysoce postaveného tureckého činitele uvádí, že Turecko naplánovalo vojenskou operaci, už před dvěma lety. Přes hranice turecká armáda přešla ve středu.

V uskutečnění operace Ankaře bránilo několik faktorů, tím nejzávažnějším byly neshody se Spojenými státy. Řekl to dnes vysoce postavený turecký činitel, který si však podle agentury AFP kvůli citlivosti sdělovaných informací nepřál být jmenován.

Turecké tanky zajišťující stovky pěších povstaleckých bojovníků vpadly ve středu na syrské území s cílem ovládnout oblast města Džarábulus, kterou předtím už po tři roky měly pod kontrolou jednotky takzvaného Islámského státu (IS).

Nejmenovaný činitel také řekl, že Spojené státy předtím proveditelnost útoku zpochybňovaly. Protože podle základního argumentu Ankary nebyl počet umírněných rebelů natolik vysoký, aby stačil na obsazení Džarábulusu a dalších částí severní Sýrie.

Ankara poskytla letos v březnu Bílému domu seznam 1800 „umírněných" povstalců s tím, že jich má v záloze ještě dalších 600.

Překážkou byli armádní důstojníci, kteří s ní nesouhlasili a kteří se v polovině července zúčastnili pokusu o státní převrat. Vysoce postavení armádní činitelé prý uskutečnění plánu bránili pod „falešnými záminkami".

Posledním významným důvodem pro zdržení ofenzivy byla podle zdroje diplomatická krize mezi Tureckem a Ruskem, když turecká stíhačka loni nad syrsko-tureckou hranicí sestřelila ruský bombardér. Pozemní operaci totiž nebylo možné podniknout bez dostatečného leteckého krytí.

Témata:  Turecko Sýrie Turecká armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 9:18

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez Číny, tvrdí Blinken

Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy