Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prodej nápojů podporuje radikální islamisty, tvrdí prestižní týdeník

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Vídeň/Berlín - Zisky z prodeje halal nápojů jsou používány radikálními islamisty k podpoře propagandistické kampaně na podporu džihádu. To alespoň napsal německý týdeník Spiegel, který poukazuje, že někteří lidé, kteří se na prodej nápojů podílí, mají napojení na radikální islamisty.

Server The Local cituje německý týdeník, který napsal, že „radikální islamisté používají zisk z nápojů vyrobených rakousko-bosenskou společností "Sultan Drinks" k propagandě".

Sultan Drinks je společnost vyrábějící halal nápoje, tedy takové nápoje, které jsou v souladu s nařízeními islámu. Firma sídlí v rakouské metropoli a prodává halal colu i energetické nápoje v plechovkách, nápoje je možné koupit ve 23 zemích světa, včetně třeba Izraele.

Zatímco společnost se zdá být podle Spieglu liberální a otevřená, to stejné neplatí pro mnoho jejich dealerů a prodejců. Společnosti Triple Port Ltd. je jednou z firem, která prodává nápoje. Jednou z jejich kontaktních osob je Karim L., který byl mluvčím Muslimské rady v německém městě Bonn a který musel odstoupit poté, co vyšlo najevo, že finančními prostředky podporuje salafistickou organizaci.

Spiegel tvrdí, že zisky z prodeje halal nápojů byly distribuovány prostřednictvím mnoha cest přes prodejní společnosti až ke kontroverzním distribučním kampaním Koránů v Německu a Rakousku. Jedna taková distribuční kampaň byla ve Vídni zakázána poté, co vyšlo najevo, že mezi původní organizátory akce patřil i uvězněný terorista.

Mirsad Omerovic (35) byl zapojený do náboru dospívajících školaček Samry Kesinovicové (17) a její kamarádky Sabiny Selimovićové, které bylo 15, když v dubnu 2014 odešla do Sýrie, aby se přidala k Islámskému státu.

Podle rakouských médií byl jedním z původních organizátorů projektu distribuce Koránu, a přestože byl projekt ukončen, když byl Omerovic souzen, nyní opět probíhá - a bez souhlasu úřadů, které říkají, že nemohou udělat téměř nic, aby to zastavily.

Omerovic je známý pod islámským jménem „Ebu Tejma" a je označován za „nejnebezpečnějšího rakouského kazatele". V Bosně narozený náboženský vůdce cestoval podle státního zástupce po celé Evropě „jako popstar na turné" ve sportovních autech a vybíral peníze od věřících.

Omerovic byl odsouzen k 20 rokům ve vězení poté, co se prokázalo jeho napojení na propagační kampaň lákající muslimy k džihádu, měl rekrutovat více než 160 bojovníků. Místní úřady se obávají, že by restartování kampaně mohlo sloužit pro podobné účely.

Společnost Sultan Drinks všechna tvrzení uvedená v německém časopise popírá. Mirzet Spahic, šéf výrobce nápojů, říká, že jeho společnost islamisty nefinancuje. „My sami jsme oběťmi islamistů. Přišli jsme z Bosny. Mí přátelé a já jsme děti války v Bosně. Nemůžeme vědět, kdo prodává naše nápoje. Toto je pro nás katastrofa...." dodal.

Témata:  muslimové Islám terorismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy