Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší pyramida světa: Neuvěříte, kde se ukrývala

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Cholula - Když první osadníci postavili kostel na kopci v mexickém městě Cholula, tak ještě netušili, že je pod ním ukrytá pyramida. Vědci její přítomnost odhalili v roce 1910, ale nevěděli, že se jedná o největší pyramidu na světě.

Tlachihualtepetl neboli Velká pyramida v Cholule, je více než 400 metrů široká a 66 metrů vysoká. Pravděpodobně ji postavili 300 let před naším letopočtem.

I když zatím o pyramidě téměř nikdo neslyšel, drží už několik rekordů. Svou velikostí předčila i velké pyramidy v Gíze. Nejen, že se jedná o největší pyramidu na světě, ale také je považována za největší památník postavený na Zemi, napsal portál BBC.

Ulička v pyramidě

Malý kostel, který na ukryté pyramidě stojí, je připomínkou krveprolití - dobytí aztéckého města Cholula v roce 1519. Nikdo netušil, že kostel stovky let ukrýval velké tajemství pod svou podlahou.

Pyramida je pokrytá trávou, stromy a půdou. Když Hernán Cortés a jeho muži zmasakrovali obyvatele vesnice, byla pyramida už pokrytá vegetací. Legendy ale hovoří o tom, že obyvatelé města stavbu zamaskovali záměrně, aby ji nikdo nemohl zničit.

Témata:  Mexiko pyramidy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy