Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oheň znetvořil hasiče. Platistický chirurg mu dal novou tvář

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

New York - Odvážný hasič zachránil ženu z hořícího domu, přišel u toho ale o uši, víčka, rty i kus nosu. Jeho děti se ho bály, lidé na ulici zase nemohli odtrhnout oči. Před rokem podstoupil rozsáhlou operaci a teď popsal, jak se mu s novou tváří žije.

Uplynulé roky byl Patrick Hardison téměř slepý, nemohl úplně zavřít oři a kdekoliv se objevil, lidé z něj buď nemohli spustit zrak, nebo se na jeho znetvořenou tvář nedokázali ani podívat. Bály se ho i vlastní děti.

Obličej mu znetvořil oheň - přišel o uši, víčka, část nosu i rty, popálenou měl ale také hruď a krk. To bylo před téměř 15 lety, když se jako dobrovolný hasič snažil z hořícího domu v Mississippi zachránit mladou ženu, která ale v chatě ani nebyla - ráno odjela na ryby.

"Svým dcerám jsem řekl, že až se budou vdávat, přemůžu se a provedu je kostelní uličkou k oltáři. Budu u toho ale mít velký klobouk a brýle, abych co nejvíce zakryl, jak vypadám," popsal otec pěti dětí.

Patrick absolvoval neuvěřitelných 71 drobných zákroků, ten zásadní ale přišel až před rokem. Uznávaný newyorský chirurg Eduardo Rodriguez mu transplantoval tvář 26letého dárce. Operace trvala 26 hodin a podílelo se na ní 100 lékařů.

"Toto je třetí tvář, s níž Patrik žije. První byla ta, se kterou se narodil, druhá po úraze a teď má třetí. Stále si na ni zvyká, vyžaduje to čas. Vrací se zpět do života, konečně taky bude moct normálně vychovávat svoje děti," prohlásil Rodriguez.

Po roce od zákroku vystoupil Patrik na veřejnosti, aby se vyznal ze svých pocitů. "Nikdy se mi ani nesnilo, že budu znovu vypadat jako normální člověk. Nová tvář mi dodala naději, je ze mě zas ten starý Patrick," dodal hasič a opravář kol.

A co je na tom nejlepší? "Je skvělé být zase ignorován, nikdy jsem se necítil líp. Teď jsem jen průměrný chlápek, který jde po ulici," raduje se Patrik. Před kameru se podle svých slov postavil, aby dodal sílu lidem, kteří jsou na tom podobně jako on. "Neztrácejte naději," vzkázal.

Témata:  muži plastické operace hasiči

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy