Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA splnily slib, přijaly uprchlíky ze Sýrie

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Washington – Bílý dům dnes oznámil, že Spojené státy přijaly svůj závazek, který se týkal přijetí 10 tisíc uprchlíků ze Sýrie. Informuje o tom agentura Reuters.

Oproti původnímu plánu přijaly USA syrské běžence o měsíc dříve. Bílý dům v prohlášení upřesnil, že poslední Syřan do stanovené kvóty přicestuje do USA dnes odpoledne (pozdě v noci SELČ).

Přijmout Syřany do konce fiskálního roku, který končí v září, loni přislíbil prezident Barack Obama. Přednost měly osoby v těžké životní situaci, například osamělé matky s dětmi a nemocní.

Plán na přijetí syrských uprchlíků kritizovali členové opoziční Republikánské strany a jejich odpor ještě zesílil po teroristických útocích v Evropě.

Podle kritiků nemají americké úřady dostatek prostředků na to, aby vystavily syrské uprchlíky náležité kontrole a předešly infiltraci teroristů.

Podle Bílého domu trval proces prověřování uprchlíků 12 až 18 měsíců. Jeho součástí byly osobní pohovory a kontrola životopisných a biometrických údajů.

Témata:  uprchlíci USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy