Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rasistické nařízení? Dívky v JAR bojují o své účesy i domorodý jazyk

Jihoafrická republika
Jihoafrická republika
Foto: Pixabay

Pretoria - Černošské žákyně na škole v jihoafrické metropoli se postavili proti vnitřnímu předpisu školy, který zakazuje účesy zvané afro. Nařízení je prý rasistické.

Černošské studentky soukromé střední školy protestují proti pravidlu, které podle nich nařizuje nosit hladké a svázané vlasy, nikoli nápadně rozvlněné účesy spojené s afro módou. Žákyním vadí i to, že ve škole údajně nesmějí používat jiný (domorodý) jazyk než angličtinu.

Petice, kterou podepsalo již 10 tisíc lidí, adresovaná provinčnímu ministru školství volá po postizích učitelů a představitelů školy. Ministr školství lyceum navštíví a pokusí se situaci vyřešit.

Boj dívek uvítala krajně levicová strana Bojovníci za ekonomickou svobodu (EFF). "Je velice smutné vidět, že i po 22 letech demokracie existují stále instituce, které se snaží potlačit černošskou estetiku a kulturu," uvedla EFF. Ačkoli apartheid skončil v JAR v roce 1994, rasové rozdělení je v zemi stále problémem.

Témata:  Jihoafrická republika rasismus školství

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy