Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit je sice politicky závazný, ale... Eurokomisař naznačil, co se může stát

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Berlín - Británie by ještě mohla ustoupit od plánovaného odchodu z Evropské unie, o kterém rozhodli voliči v červnovém referendu. Naznačil to dnes německý eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Nová premiérka Theresa Mayová jednání o brexitu ještě oficiálně nezahájila, na středu ale svolala kabinet k diskusi o možných prvních krocích tohoto procesu.

Lídři EU podle Oettingera považují výsledek referenda za "politicky závazný" pro britskou vládu. "Pokud se však ekonomická situace Británie v důsledku rozhodnutí opustit EU zhorší, může se změnit názor britské veřejnosti ve prospěch setrvání v Evropské unii," míní eurokomisař. "Každopádně bych na brexit moc peněz nevsadil," dodal v rozhovoru, který dnes zveřejnil list Bild.

"Čím déle bude Británie s odchodem (z EU) čekat, tím nejistější bude situace, ať už hospodářsky či politicky," myslí si Oettinger. A pokud nebude proces vystoupení dokončen do jara 2019, "mohli by nově zvolení britští europoslanci zasednout v příštím europarlamentu", řekl.

Témata:  Velká Británie Brexit EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy