Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce uprchlíků stále žijí v berlínských tělocvičnách. Je to katastrofa, varuje charita

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Ačkoli vlna migrantů do Německa opadá, Berlín má stále velké potíže. Ve sportovních halách německé metropole žije 5300 uprchlíků.

Zahraničním novinářům to dnes řekl Andreas Germershausen, který na berlínské radnici zodpovídá za otázky integrace a migrace. Do konce letošního roku by se podle něj všechny tělocvičny měly vrátit svému původnímu účelu.

Zatímco loni přišlo do hlavního města spolkové republiky 52.000 běženců, letos zatím jen asi 13.000. V Berlíně je nyní 43.000 míst pro uprchlíky, z nichž 38.500 je obsazeno. Přes 23.000 z těchto míst je přitom v takzvaných nouzových ubytovnách, ve kterých by běženci měli běžně setrvat jen dva až tři měsíce, než se přestěhují do lepšího. Ve skutečnosti v nich někteří uprchlíci ale žijí i déle než rok.

Podle Diany Hennigesové z občanské iniciativy Moabit hilft je dlouhodobý pobyt v jednom z rozsáhlých komplexů nouzového ubytování, jakým je například areál bývalého letiště Tempelhof, značnou brzdou v integraci, která výrazně snižuje pravděpodobnost, že se migranti naučí dobře německy a zapojí se do běžného života. Konkrétně na Tempelhofu ještě dnes žije asi 1500 běženců.

Právě neuspokojivé ubytování považuje Hennigesová stejně jako Christian Thomes z neziskové organizace Caritas za největší problém běženců. "Je to skutečně katastrofa, co se v Berlíně děje," míní Hennigesová. Hovoří přitom o tělesně postiženém muži, který žil ve třetím patře ubytovny, jež neměla výtah, nebo o ženě ve vysokém stádiu těhotenství, která byla ubytovaná jen ve sportovní hale.

Právě ve sportovních halách německé metropole žije dodnes 5300 uprchlíků. Nikdo přitom nepočítal s tím, že budou tímto způsobem tak dlouho využívané.

Témata:  Německo uprchlíci Berlín

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy