Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku proběhla další vlna zatýkání, cílem byli novináři

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul – Zatýkání, které v Turecku začalo po pokusu o puč, stále nekončí. Úřady dnes zatkly několik novinářů.

Agentura AFP uvedla, že mezi devíti zadrženými žurnalisty je podle také šéfredaktor anglické online verze jednoho z nejčtenějších deníků Hürriyet.

Celkem vydala prokuratura v Istanbulu zatykač na 35 osob. Kromě Dinçera Gökçea z Hürriyetu jsou mezi nimi současní i bývalí novináři deníků Bugün, Radikal, Yeni Şafak nebo opozičního Zamanu, uvedla turecká televize NTV.

Turecké úřady po pokusu o převrat rovněž nechaly uzavřít 130 médií a zatkly více než 60 novinářů, uvedla Evropská federace novinářů.

Úřady viní zatčené novináře ze styků s duchovním Fethullahem Gülenem, kterého Ankara považuje za zosnovatele pokusu o státní převrat.

Po nezdařeném pokusu o převrat zatkla turecká policie už více než 40.000 lidí. Přibližně polovina z nich byla obviněna a umístěna do vazby. V rámci čistek ve státní správě přišlo o práci přes 81.000 zaměstnanců včetně soudců, prokurátorů, policistů, úředníků nebo učitelů. Asi 5000 z nich dostalo výpověď, zbytek byl dočasně zbaven funkcí.

Témata:  Turecko novináři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy