Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý eurokomisař je podle Turecka kulturní rasista

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Německá eurokomisař Günther Oettinger nedávno prohlásil, že se Turecko patrně nestane členem EU, dokud bude jeho prezidentem Recep Tayyip Erdogan. Podle tureckého ministra pro evropské záležitosti Ömera Çelika je to zjevný kulturní rasismus.

Çelik v rozhovoru pro agenturu Anadolu komentoval výroky, které Oettinger pronesl v rozhovoru, jenž v úterý zveřejnil německý list Bild.

"Tato otázka (vstupu Turecka do EU) by měla být zvažována pravděpodobně po Erdoganově odchodu," řekl Oettinger. Komisař ale také řekl, že Turecko zůstává pro EU významným geostrategickým a hospodářským partnerem, s nímž je nezbytné udržovat kladné vztahy.

Turecko marně usiluje o konec vízové povinnosti pro svoje občany a vyhrožuje zrušením migrační dohody o zadržování uprchlíků. Evropští činitele se také nechali slyšet, že pokud Turecko obnoví v souvislosti s nedávným pokusem o státní převrat trest smrti, nebude pro něho v EU místo.

Témata:  Turecko Německo

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy