reklama

Mladý uprchlík Robel Kidane chtěl cestovat z města Osby do Vellinge v jižním Švédsku, ale omylem nasedl na špatný vlak, a v době, kdy si uvědomil, že udělal chybu, už byl na druhé straně hranice, píše deník Sydsvenskan. Dostal se tak až do Dánska.

Když pohraniční policisté na kodaňském letišti Kastrup viděli chlapcův oficiální průkaz žadatele o azyl s fotografií, pochopili, že něco není v pořádku a kontaktovali azylový dům, kde žil. Personál ubytovny kontaktoval zákonného zástupce chlapce ve Švédsku, Thorilda Hamforse. Ten telefonoval agentuře pro migrace, aby vysvětlil chybu – a tohoto rozhodnutí teď lituje.

Hamfors doufal, že zajistí pomoc chlapci, který nedopatřením opustil Švédsko, kde žije od loňského srpna. Mladík ale kvůli „výletu" ztratil právo vrátit se do azylové ubytovny ve švédské obci Vellinge, a bude muset s největší pravděpodobností znovu požádat o azyl - pokud se mu podaří vrátit do Švédska.

„Je to katastrofa, pokud jde o jeho psychický stav," řekl jeho zástupce Hamfors. „Agentura pro migraci se mu právě chystala zaslat rozhodnutí o trvalém pobytu. Teď to začne nanovo a bude to trvat nejméně další rok. "

Kvůli novým přísnějším pravidlům týkajícím se udělení azylu ve Švédsku už Robel Kidane nebude moci zažádat o trvalý pobyt a v nejlepším případě může doufat, že získá povolení dočasné. Červený kříž a Agentura pro migraci uvedly, že už zaznamenaly několik podobných případů od zavedení hraničních kontrol.

Mikael Kinning, který pracuje pro Červený kříž v Vellinge, kritizoval postup migrační agentury a její reakci na to, co nazval „byrokratickou chybou". „Neprojevili vůbec žádnou empatii pro tohoto chlapce: teenager, který chodí do školy ve Vellinge, který má podporu rodiny, která se o něj stará, a který má dům, kde je rád," uvedl.