Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se zbavilo 50 tisíc azylantů, někteří odešli dobrovolně, jiní byli vyhoštěni

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Němečtí ministři vnitra Thomas de Maiziére a zahraničí Frank-Walter Steinmeier dnes představili statistiky týkající se navracení neúspěšných žadatelů o azyl. Ze země jich odešlo 35 tisíc, někteří dobrovolně.

Z Německa od ledna do července odešlo více než 50.000 neúspěšných uchazečů o azyl. Na 35 tisíc z nich spolkovou republiku opustilo dobrovolně, přes 16.400 úřady vyhostily.

Země se snaží neúspěšné žadatele o azyl k vycestování motivovat penězi, v případě nutnosti pak migranty deportuje. S tím je ale spojena řada problémů. Mnoho zemí návrat běženců na své území sabotuje a samotní uprchlíci se nezřídka snaží před policií schovat, aby nemohli být vyhoštěni.

Právě to byl i případ tří z 25 Iráčanů, kteří letos na jaře přišli z České republiky do Německa. Saská policie se je v létě pokusila deportovat, ale nenašla je.

Jen letos o azyl v Německu požádalo podle Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) téměř 470 tisíc lidí, nejčastěji ze Sýrie (42 procent), Afghánistánu (17) a Iráku (14 procent).

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy