Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čečenecský terorista zastřelený v Moskvě, měl v plánu utéct do Německa

Terorismus
Terorismus
Foto: saharareporters.com

Moskva – Čečenec a příznivce Islámského státu, kterého při útoku sekerou v Moskvě tento měsíc zastřelila policie, měl v plánu přestěhovat se do Německa, kde žije jeho rodina.

O plánech islamisty informovala agentura Reuters s odvoláním na sousedy z islamistovy vsi. Podle lidí, kteří zastřeleného znali, mladík opustil rodnou ves v Čečensku 12. srpna, aby se vydal na cestu do Německa, kam před třemi měsíci odjel jeho otec a nevlastní matka.

Usman Murdalov (21) a Sulim Israilov (18) se však o pět dní později vrhli se sekyrami na kontrolní stanoviště dopravní policie na severovýchodním okraji Moskvy. Ve videu, zveřejněném následující den, slibovali věrnost IS a pomstu „za smrt našich bratří a sester v Sýrii a Iráku".

Mluvčí braniborského ministerstva vnitra Ingo Decker se zdržel vyjádření k Murdalovovi a jeho příbuzných. Řekl však, že „skoro všichni islamisté a podezřelí z terorismu", odhalení v zemi, pocházeli z muslimských oblastí Ruska, „a ne z Iráku či Sýrie".

Ve vsi Valerik, kde islamista žil v rodinném domu, tvrdili, že Murdalov žádal úřady o vydání pasu a uspěl, takže mohl odcestovat do Německa. „Neměl víza, ale jeho rodina, která odjela dříve, taky víza neměla," řekl nejmenovaný příbuzný. „Projeli ilegálně Polskem v autě," dodal soused. Proč Murdalov změnil plán, ale vesničané neví.

Podle mluvčího Deckera místní úřady vědí o 80 podezřelých z islámského extremismu, desítky z nich již mají bojové zkušenosti. Většinou jde o Kavkazany. Odhaduje se, že na Blízkém východě v řadách islamistů válčí okolo 10.000 radikálů z Ruska a dalších postsovětských zemí.

Témata:  terorismus Rusko Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy