Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli atentátům v Turecku musel rezignovat ministr vnitra

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Kvůli několika pumovým útoků, které úřady připisují teroristické skupině Islámský stát (IS) a kurdským milicím, odstoupil turecký ministr vnitra Efkan Ala. Ten čelil v souvislosti s atentáty silné kritice.

Za poslední měsíc zemřely při útocích v Turecku desítky lidí. Radikálové z Kurdské strany pracujících (PKK), kterou Ankara i Evropská unie považují za teroristickou organizaci, spáchali několik útoků na jihovýchodě země, které mířily především proti policejním a vojenským stanovištím.

Zatím poslední z těchto atentátů připravil minulý týden o život 11 lidí, dalších 78 jich bylo zraněno.

Na cíle v Turecku se zaměřuje také IS, proti němuž turecké jednotky bojují v sousední Sýrii. Minulý týden se odpálil sebevražedný útočník této skupiny na kurdské svatbě na jihovýchodě Turecka, zabil přitom 53 lidí.

Vedení úřadu po Alovi by měl převzít dosavadní ministr práce Suleyman Soylu. Píše to agentura Reuters s odvoláním na tureckého premiéra Binaliho Yildirima.

Témata:  Turecko sebevražedný atentát

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy