Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nic se nezměnilo, kritizuje Evropu otec utonulého syrského chlapce rok po neštěstí

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Berlín - Abdalláh Kurdí, otec utonulého tříletého syrského chlapce Ajlana, v rozhovoru pro německý bulvární list Bild zkritizoval evropskou migrační politiku.

Fotografie Ajlana, které moře vyplavilo na tureckou pláž, se dostala do většiny velkých světových médií a vyvolala vlnu kritiky evropské migrační politiky.

"Politici po smrti mé rodiny říkali: Už nikdy víc! Všichni chtěli kvůli té fotografii, která se jich tak dotkla, něco udělat. A co se děje nyní? Umírání pokračuje a nikdo s tím nic nedělá," řekl Abdalláh Kurdí.

Kurdí, který pochází ze severosyrského Kobani, loni ve snaze dostat se s rodinou z Turecka do Řecka přes Egejské moře nastoupil na člun, který se však převrátil. Při neštěstí Kurdí přišel o manželku i oba své syny.

"Jak je možné, že se tyhle tragédie musejí znovu a znovu opakovat," položil otázku Kurdí, který nyní žije v severoiráckém Irbílu.

Zveřejnění fotografie Ajlanova těla, které je hlavou v písku částečně omýváno mořem, vyvolalo nejen v Evropě debatu o tom, do jaké míry je vhodné a únosné takovéto snímky otiskovat. Letos v březnu poslal turecký soud na čtyři roky a dva měsíce do vězení dva syrské převáděče stíhané za to, že vypravili loď s uprchlíky, mezi nimiž byl i Ajlan.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy