Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku probíhá připomínka začátku 2. světové války: Evropa nesmí dovolit návrat imperialistických ambicí, řekl Duda

Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Andrzej Duda na návštěvě Prahy (15. března 2016).
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Varšava - V Polsku se dnes konají ceremoniály k 77. výročí vypuknutí druhé světové války. Prezident Andrzej Duda při té příležitosti v narážce na Rusko prohlásil, že Evropa nesmí dovolit imperialistické zabírání území.

Vzpomínková akce, na níž prezident promluvil, se uskutečnila na poloostrově Westerplatte v Gdaňsku, kde 1. září 1939 v 04:45 padly první výstřely druhé světové války, když fašistické Německo napadlo Polsko.

"Nemůžeme dovolit, aby se do Evropy vrátily imperiální ambice a akce... Nemůžeme zavírat oči, když jsou porušovány normy mezinárodního práva... nebo když jsou hranice v Evropě měněny silou," citovala polského prezidenta agentura AP.

Již ráno polská premiérka Beata Szydlová rozhlasové stanici RMF FM řekla, že její vláda považuje za svou prioritu otázky obrany a bezpečnosti, a sice vzhledem k tomu, že země sousedí s Ruskem.

Témata:  Polsko Andrzej Duda II. světová válka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy